13

september 2025
13.september 2025

Lihtsad nipid külmikus toidu säilivusaja pikendamiseks!

Foto: Freepik

Toit püsib kauem värske, kui panna see külmkappi õhukindlas karbis või vaakumpakendis. Samuti aitavad Electroluxi külmikute nutikad tehnoloogiad toidul paremini värske püsida. Nii saab raha kokku hoida ja ei pea palju toitu ära viskama.

Vaata üle oma külmkapi temperatuurid

Külmiku jahekapi parimaks temperatuuriks on 6 kraadi Celsiuse järgi, soovitab Põllumajandus- ja Toiduamet. „Veel tasub teada, et erinevatel riiulitel on temperatuurid erinevad – ülemistel riiulitel on tavaliselt mõni kraad soojem ning allpool jahedam. See tähendab, et alumised riiulid sobivad paremini kiiresti riknevate toiduainete nagu liha-, kala- ja piimatoodete säilitamiseks,“ ütleb Electroluxi koolitusjuht Margus Soots.

Külmkapp

„Sügavkülmiku temperatuur peaks aga olema –18 kraadi Celsiuse järgi või veelgi jahedam,“ lisab Soots. Ka Tartu Tervishoiu Kõrgkooli andmetel on just –18 temperatuuri juures või jahedamas keskkonnas võimalik toitu pikaajaliselt säilitada. See aitab alles hoida väärtuslikke toitaineid ning samuti ei pea korraliku sügavkülmutamise korral kartma bakterite paljunemist ega toiduainete omavahelist saastumist.

Tunne oma külmiku nutikaid tehnoloogiaid

Veel juhib Soots tähelepanu jahekapi sahtlitele. „Need on puu- ja köögiviljade hoidmiseks – õhuniiskus on seal kõrgem, et tagada puu- ja juurviljade värskuse säilimine.“

„Eraldi tootearendusena on Electrolux oma kõige uuematele mudelitele lisanud GreenZone+ sahtli, mille abil säilib kuni 95% vitamiinidest, tagatud on sobiv niiskustase ning loodud parimad tingimused toidu riknemise vältimiseks. Paljudel külmkappidel on olemas ka topeltjahutussüsteem, mis ennetab jää tekkimist ning hoiab toidu maitsed ja tekstuuri värskena,“ räägib ekspert.

Vaakumpakendatud toit säilib sügavkülmas oluliselt kauem

Selleks, et vältida külmast tingitud kuivamist, tasub toit enne sügavkülma panemist õhukindlalt pakendada. Eriti vaakumpakendamine aitab toidu säilivusaega pikendada ja kvaliteeti hoida.

Selleks, et vältida külmast tingitud kuivamist, tasub toit enne sügavkülma panemist õhukindlalt pakendada.

Soots toob välja, et Electroluxi poolt läbi viidud mõõtmiste tulemusena on vaakumpakendamisega võimalik toidu koostisosi värskena hoida kuni viis korda kauem, kaotamata nende maitset. „Enamikku toiduaineid saab vaakumpakendisse panna ja nende säilivusaeg pikeneb olenemata sellest, kas neid hoida toatemperatuuril, külmkapis või sügavkülmas,“ ütleb ta.

Siin on mõned näited sügavkülmas pakendatud toidu säilivusajast võrreldes pakendamata toiduga:

Tooraine Säilivusaeg vaakumpakendis,
sügavkülmas
Säilivusaeg ilma vaakumpakendita, sügavkülmas
Liha 2–3 aastat 6 kuud
Hakkliha 1 aastat 4 kuud
Kala 2 aastat 6 kuud
Juurviljad, nt spargel, brokoli, mais, herned 2–3 aastat 8 kuud
Leib 1–3 aastat 6 – 12 kuud
Jahvatatud kohv 2 aastat 6 kuud

Sügavkülmutamine sobib toidu pikemaks säilitamiseks

Sügavkülmutamine on kõige tõhusam viis toidu säilivusaja pikendamiseks, kuid siingi on toojad teinud tehnoloogilisi edasiarendusi. Soots õpetab: „Kui korraga tuleb sügavkülma panna suurem kogus toitu, siis selleks on mitmetel Electroluxi sügavkülmikutel olemas kiirkülmutuse funktsioon, mis alandab ajutiselt temperatuuri sügavkülmikus. Pärast kiirkülmutust lülitub seade alati tagasi tavarežiimile, tagades ühtlase jahutuse ja ideaalse temperatuuri. Nagu tavakülmikutel, nii on ka Electroluxi sügavkülmikutel olemas NoFrost-tehnoloogia, mis takistab jää tekkimist, mistõttu ei pea sügavkülmikut käsitsi sulatama.“

Veel tasub erinevate toiduainete, näiteks liha, kala, ja köögiviljade sügavkülmutamisel meeles pidada nende sügavkülmutamise erisusi. Liha ja kala tuleks sügavkülmutada kohe pärast ostmist ja niipea kui võimalik. Köögiviljadele tuleb kasuks, kui enne sügavkülma panemist need blanšeerida keevas vees, et toitained ja maitsed paremini säiliksid. Samuti tasub järgida kõiki vanaemade tarkusi, muuhulgas sedagi, et puuviljadele ja marjadele suhkru lisamine aitab nende värvi paremini esile tuua.

Veel tasub erinevate toiduainete, näiteks liha, kala, ja köögiviljade sügavkülmutamisel meeles pidada nende sügavkülmutamise erisusi.

Veendumaks, et külmikusse või sügavkülma asetatud toit on söömiseks ohutu, tuleks aeg-ajalt kontrollida külmkapis säilitatava toidu aegumiskuupäeva ja nuusutada toitu. Paljud toiduained säilivad kauem, kui neid on õigesti hoitud ega näita riknemise märke, näiteks lõhna ega värvimuutust.