Suvemarjad on vaieldamatult kõige populaarsemad toiduained külmutamiseks, kuid säilitamiseks sobivate aia- ja metsasaaduste nimekiri on tegelikult oluliselt pikem ning just nüüd suurem osa neist ka valmib.
„Sügavkülmutada saab praktiliselt kõike alates ürtidest kuni kõrvitsa ja peedini, nii et piisavalt suure külmiku olemasolu korral ei pea talvel välismaist kraami poest otsima minema. Mõne saaduse puhul tuleb lihtsalt õigeid säilitamisvõtteid teada,“ selgitas LG tehnoloogiaspetsialist Heivo Pork.
Kuna loodusandide tippaeg on parasjagu käimas ja parim viis selle aia- ja metsakülluse säilitamiseks on külmutamine, jagab Pork nippe ja võtteid suviste maitsete ja vitamiinide miinuskraadidel säilitamiseks.
Kuna loodusandide tippaeg on parasjagu käimas ja parim viis selle aia- ja metsakülluse säilitamiseks on külmutamine.
Mida hooaja lõpus sügavkülma panna?
Õunad, pirnid ja ploomid sobivad suurepäraselt – neid saab tükkideks lõigata ja külmutada, et hiljem kookides, pirukates või kompotis kasutada. Ka aroonia- ja pihlakamarjad on vitamiinirikkad ning sobivad hästi talvel näiteks tee valmistamiseks. Paljudes aedades valmivad hilissügisel veel vaarikad, põldmarjad ja isegi mõned mustsõstrasordid. Et vältida marjade kokku kleepumist, pane nad esmalt hõredalt kandikule ja külma ning alles pärast külmumist vala koos kotti või karpi.
Köögiviljadest valmivad praegu porgandid, suvikõrvits, peet ja kõrvits, mille saab kuubikuteks lõigata ja külmutada. Kavala nipina võid erinevatest köögiviljadest päris enda supi- või pajasegu valmis segada ning siis portsjonite kaupa külmutada, et talvel oleks mugav valmistada suppe, hautiseid või küpsetisi. Köögivilju võib kookide ja püreesuppide tarbeks ka püreestatuna külmutada. Nüüd on õige aeg külmutada värskeid ürte nagu petersell, basiilik, tüümian ja till. Haki ürdid peeneks ja pane karpi või sega vähese vee või oliiviõliga ning säilita jääkuubikuvormides.
Kui kaua külmutatud toit säilib?
Külmutamine pikendab toidu säilivusaega märgatavalt, kuid mitte lõputult. Marju ja puuvilju võib säilitada kuni 12 kuud, köögivilju ideaalis kuni 9 kuud ning seeni kuni 6 kuud. Veega või õliga külmutatud ürdikuubikud säilivad kuni aasta. Märgi igale pakile külmutamise kuupäev – nii ei pea hiljem pead murdma, kui kaua miski sügavkülmas on seisnud.
Märgi igale pakile külmutamise kuupäev – nii ei pea hiljem pead murdma, kui kaua miski sügavkülmas on seisnud.
Kuidas õigesti külmutada?
Külmutatud toidu kvaliteet sõltub sellest, mida ja kuidas külmutatakse. Mida kiiremini pärast korjamist või valmistamist toit külmutada, seda rohkem vitamiine selles säilib. Enne külmutamist tuleks viljad pesta ja kuivatada, sest liigne niiskus tekitab jääkristalle, mis rikuvad tekstuuri. Samuti on mõistlik jagada tooted väiksematesse portsjonitesse ning sulatada vajadusel vaid soovitud kogus.
Mida kiiremini pärast korjamist või valmistamist toit külmutada, seda rohkem vitamiine selles säilib.
Korrektseks säilitamiseks peab sügavkülmiku temperatuur olema vähemalt –18 kraadi. Näiteks –5 kraadi juures toit küll külmub, kuid tekivad suuremad jääkristallid, mis rikuvad nii toidu maitse kui ka struktuuri ning lühendavad oluliselt säilivusaega. Kui külmikul on olemas kiirkülmutuse funktsioon, tasub seda kasutada – nii jahtub toit kiiresti ning säilitab paremini nii maitse kui ka toitained.
Millist pakendit kasutada?
Toidu kvaliteedi säilitamiseks on oluline valida õige pakend. Väikeste portsjonite jaoks sobivad spetsiaalsed õhukindlad sügavkülmakotid. Marju ja köögivilju võib külmutada ka plastkarpides, kuid need peavad olema väga hästi sulguvad. Ürte on mugavam külmutada jääkuubikuvormides, supi- ja kastmepõhju aga suuremates silikoonvormides. Klaaspurke võib kasutada vaid juhul, kui jäetakse piisavalt ruumi vedeliku paisumiseks. Vastasel juhul võib klaas puruneda.
Kuidas külmutatut kõige paremini kasutada?
Talvel on sügavkülmast võetud toiduained igapäevases kokkamises tõeline varandus. Marjad sobivad hästi smuutidesse, neist saab valmistada magustoitusid, küpsiseid või pannkooke. Puuviljadest saab teha kompotti, kooke või kiireid maiuseid koos kuuma šokolaadiga. Köögiviljad on valmis suppidesse ja hautistesse panekuks ning ürdikuubikud annavad roogadele hetkega värske aroomi, samuti võid näiteks külmutatud basiiliku kuubiku koos juustu, küüslaugu ja pähklitega kiirelt pestoks muuta.