12

november 2025
12.november 2025

Apteeker kummutab kolesterooli müüte

Caroline Kuzmin

Praktikant (Tallinna Ülikool)

Head uudised

GoodNews

5 min
Foto: Benu

Kõrget kolesteroolitaset peetakse üldjuhul keskealiste meesterahvaste mureks, kuid tõsiasi on, et normiväline kolesteroolitase kimbutab samuti naisi. Keskmine vanus kõrge kolesterooliga patsientide seas on järjest allapoole liikumas, seepärast aitab apteeker seda eluks vajalikku rasvainet mõtestada ja müüte kummutada.

„Kolesterool on lipiid, mis on tähtis organismi normaalseks toimimiseks,“ selgitab Benu Pargi apteegi farmatseut Lauri Baar. Kolesterooli on vaja, et keha toodaks piisaval määral sappi ja hormoone, kuid nagu kõige heaga, kehtib ka kolesterooli puhul põhimõte, et liiga palju head võib osutuda hoopis halvaks.

Foto: Freepik

Kolesterooli olulisust varjutavad müüdid ja väärarusaamad

Teadmatusest tingituna on ühiskonnas loodud kolesteroolist negatiivne kuvand, piisaval määral kolesterooli on lausa elutähtis. „Ilma kolesteroolita hakkaks keha hääbuma ja jääks haigeks. Oluline on jälgida kolesterooli üldtaset,“ rõhutab farmatseut Baar. Kolesterooli kohta, nagu paljude teiste tervist puudutavate teemade puhul, levib palju väärarusaamu ja müüte.

Üks kõige levinum müüt, mis tuleneb lihtsast talupojaloogikast, on uskumus, et kui süüa vähem rasva sisaldavaid toite või elimineerida need täielikult oma toidulaualt, saab kõrgest kolesteroolitasemest tulenevad hädad kontrolli alla. „See on probleemile vale lähenemine, sest see võib esile kutsuda kõrvalised ja isegi tõsisemad terviseprobleemid. Kuna keha sünteesib rasvast hormoone, mis tagavad organismi normaalse toimimise,“ räägib farmatseut. „Rasvadest sünteesib keha testosterooni ehk meessuguhormooni, mis mõjutab meeste potentsi ja lihaskasvu,“ lisab farmatseut ühe näite, miks on head rasvad olulised.

Foto: Freepik

Tihtipeale peetakse kolesterooli probleeme ainult kogukamate inimeste mureks, kuid see pole sugugi nii lihtne. „Kuigi kõrgenenud kehakaal ja kehamassiindeks on tihti soodumuseks kõrgele kolesteroolile, siis tihti esineb kõrget kolesterooli ka väga hea füüsisega ja normaalkaalus inimeste seas,“ räägib farmatseut, ja lisab, et viimasel juhul võib kõrge kolesterooli põhjuseks olla eelsoodumus või keha koormav elustiil.

Kui kolesterooli on kehas liiga palju, hakkab see kehas veresooni ummistama ja võib tekitada seetõttu põletikku ja trombe.

Hea ja halb kolesterool

„Kui kolesterooli on kehas liiga palju, hakkab see kehas veresooni ummistama ja võib tekitada seetõttu põletikku ja trombe,“ selgitab Baar. Peamiselt eristatakse kahte kolesterooli: HDL ja LDL. „Maakeeli võib öelda, et HDL on kõrge tihedusega ehk hea kolesterool, LDL aga madala tihedusega ehk nii öelda halb kolesterool,“ selgitab Baar.

HDL kolesterool aitab liigset kolesterooli veresoontest eemaldada ja viia maksa, kus neid produkte lagundatakse. LDL võib aga tekitada liistakuid, mis võivad veresooni blokeerida ja tekitada erinevaid terviseprobleeme, nagu veresoonte lupjumist või isegi trombe ja infarkti. „Kolesteroolitase võiks jääda alla 5 nmol/l, samal ajal võiks LDL kolesterooli olla alla 3 nmol/l,“ lisab Baar.

Foto: Freepik

Olgugi, et keha vajab kolesterooli hormoonide tootmise tarvis, võiks HDL ehk hea kolesterool olla domineerivam. Seetõttu on õige kolesteroolitaseme üheks võtme komponendiks toitumine. Arukas on vältida poolfabrikaate, mis sisaldavad suurel määral just halba kolesterooli.

Kuidas toetada kolesteroolitaset?

Normaalse kolesteroolitaseme hoidmiseks kehtivad üldtervise toetamise põhimõtted. Olulised on täisväärtuslik ja elustiilile vastava kaloraažiga toitumine, korrapärane uni ja füüsiline koormus. „Toitumisel võiks eelistada küllastumata rasvhappeid, mida leidub näiteks nii oliivi- kui ka kalaõlis,“ toob Baar markantsemaid näiteid.

Foto: Freepik

„Samuti soovitatakse süüa nii köögivilju ja taimseid produkte kui ka loomset päritolu toite, sest need sisaldavad rohkem rasvhappeid kui taimsed,“ räägib farmatseut. Kolesteroolitaset aitavad normaliseerida erinevad toidulisandid, mis sisaldavad monakoliin K-d, mida valmistatakse punasest riisist. „Loomulikult võib alati ka punast riisi süüa, aga sama tulemuse saamiseks, mida pakuvad toidulisandid, peaks punast riisi väga palju sööma,“ selgitab Baar.