Eestis jääb pärast pühadeaegu sageli toitu üle, mida paljud inimesed tarbivad veel mitu päeva hiljem või jagavad lähedastega. Ekspert soovitab ülejääke säilitada õhukindlates nõudes ja külmkapis silmade kõrgusel, et neid paremini tarbida ning vältida raiskamist. Külmutamine on vähem levinud, kuid võib aidata toitu pikemalt säilitada ning igapäevast kokkamist lihtsustada, kui toitu jagada väiksemateks portsjoniteks ja korrektselt märgistada. Sellised meetodid aitavad paremini ära kasutada pühadetoitu ja vähendada toidujäätmeid.
See kokkuvõte on loodud tehisaru abil. Tulemuses võib esineda ebatäpsusi, seetõttu soovitame lugeda ka täismahus artiklit. Tagasiside: info@goodnews.ee.
Eestis toovad pühadeaegsed söömaajad inimesi traditsiooniliselt ümber laua kokku. Hiljutisest uuringust selgus, et 41%-l kodudest jääb pärast pühi toitu üle, mis näitab, et Eesti inimesed on helded ja külalislahked võõrustajad. Ekspert jagab näpunäiteid, kuidas pühadest üle jäänud toitu teadlikult ära kasutada.
„Eestis teevad inimesed süüa südamega. Pühadetoitu tehakse küllaga, mitte arvutades, mitu grammi taldrikule mahub. Loomulikult jääb osa toitu üle – ja see ei ole probleem, vaid võimalus hoolega valmistatud roogasid maksimaalselt ära kasutada. Kui mõtleme läbi, kuidas pühadetoitu päevake hiljem pakkuda, austame selle valmistamiseks kulunud aega, raha ja vaeva. Sellest saab paari lihtsa liigutusega midagi, mis teeb koduse elu lihtsamaks ja mugavamaks,” ütles IKEA toitlustusvaldkonna juht Lauri Tomingas.
Enamik inimesi naudib pühadetoite veel pikalt pärast pidupäeva
86% Eestis elavatest inimestest söövad jõulutoite veel mitu päeva pärast pühi. Tominga sõnul näitab see mitte ainult praktilisi harjumusi, vaid ka tugevat emotsionaalset seost pühadetoiduga. „Inimesed tahavad, et pidu kestaks veidi kauem ja toit on üks viis seda tunnet hoida. Samuti pole see ju keeruline – tuleb lihtsalt endale tekitada harjumus juba enne pidusööki läbi mõelda, mis söömata jäänud roogadest edasi saab.“
Tomingas soovitab üle jäänud toidu säilitamiseks ettevalmistusi teha juba enne peo algust, näiteks teha külmkapis ruumi, panna valmis puhtad toidukarbid ja mõelda, millised toidud säilivad kauem. Kui külalised on lahkunud, tuleb toit jahutada ja panna madalatesse õhukindlatesse nõudesse – nii püsib see endiselt värske. Ta toob välja lihtsa nipi: roa asetamine silmade kõrgusele suurendab selle söömise tõenäosust. Kui toit on nähtav, muutub see osaks igapäevastest otsustest. See aitab kaasa, et midagi ei läheks raisku.
Kui külalised on lahkunud, tuleb toit jahutada ja panna madalatesse õhukindlatesse nõudesse – nii püsib see endiselt värske.
Pühadest üle jäänud toitu jagatakse ka lähedastega
IKEA uuringu kohaselt jagab 18% Eesti peresid pühadest üle jäänud toitu sugulaste, naabrite või sõpradega. Tomingas ütles, et toidu jagamine on üks lihtsamaid viise olla jätkusuutlikum. Ta soovitas jagamisemiseks mõeldud toidu samuti panna puhastesse, tihedalt suletud toidukarpidesse ja need märgistada. Eriti mugav ja lihtne on, kui tõstad need karbid külmikus teadlikult eraldi kohta.
Toidu külmutamine on endiselt vähe levinud, kuid aitab peredel ette planeerida
Kuigi toidu külmutamine on tõhus viis seda hiljem kasutada, külmutab pühadest üle jäänud toite vaid 7% Eestis elavatest inimestest. IKEA toitlustusvaldkonna juht näeb siin võimalust igapäevane kokkamine lihtsamaks muuta.
„Külmutamine ei tähenda ainult väiksemat raiskamist – see aitab kiiretel päevadel ka aega ja energiat säästa. Kui külmutame toitu läbimõeldult, loome väikese valmistoitude tagavara, mida sobival hetkel käiku lasta. Iga pühaderoog küll ei sobi sügavkülmikusse, kuid paljud lemmikud peavad seal väga hästi vastu. Supid, hautised, keedetud liha, pirukad ja magusad küpsetised säilitavad tekstuuri ja maitse ka pärast külmutamist. Samas näiteks värskeid salateid, praetud toite või palju vett sisaldavaid roogasid on targem nautida päeva või kahe jooksul. Kui veidi planeerida, saab külmutamisest oluline osa mõtteviisis, et kõik, mis oleme juba valmis teinud, jõuab ka toidulauale,” selgitas Tomingas.
Kui külmutame toitu läbimõeldult, loome väikese valmistoitude tagavara, mida sobival hetkel käiku lasta.
Ta soovitas suuremad toidukogused enne külmutamist väiksemateks portsjoniteks jagada, hoida kõike rõhtsalt ning toidukarbid selgelt märgistada. Nii sarnaneb sügavkülmik rohkem korras sahvri kui täiskuhjatud toidulaoga.




