06

november 2025
06.november 2025

NÕUANDED I Nutikad viisid, kuidas muuta väike köök pühade ajaks avaraks ja toimivaks

Caroline Kuzmin

Praktikant (Tallinna Ülikool)

Head uudised

GoodNews

6 min
Foto: IKEA

Jõulud koputavad peagi uksele ning paljudes kodudes hakkab elu keerlema köögi ümber – 55% inimestest plaanib pühi tähistada kodus külalisi võõrustades. See seab koduköögile aasta lõpus tavapärasest suuremad nõudmised. Mõningane planeerimine ja paar nutikat muudatust aitavad aga ka kõige väiksemast köögist luua hubase ja toimiva ruumi, kus pereliikmed ja sõbrad tunnevad end mugavalt ja oodatuna.

Hiljutise küsitluse järgi hakkab pühadehooaeg kuju võtma juba novembris – kaks kolmandikku inimestest alustab sel ajal ettevalmistusi, samas kui 41% ootab detsembrini. Selleks ajaks muutub köök tõeliseks sagimise keskpunktiks, kus kokkamine, koristamine ja külaliste vastuvõtt vahelduvad üksteise järel. 40% vastanutest tunnistab, et just koristamine ja kodu ettevalmistamine on nende suurimad väljakutsed pühade ajal.

Foto: IKEA

Ruumikam kodu ilma remonti tegemata

Kui köök pühadeks toiduga täitub ja külaliste nimekiri järjest pikemaks venib, muutub iga vaba pind eriti väärtuslikuks. Lihtne viis lisaruumi loomiseks on kasutada ära seinapinda: kööki võib paigaldada metallsiini, kuhu riputada tasse, köögitarvikuid või väikseid korve ürtide jaoks. Nii jääb töötasapind vabaks ning kõik vajalik on samal ajal mugavalt käeulatuses.

„Riputussiini süsteem on üks lihtsamaid viise töötasapinna vabastamiseks ilma, et köögi välimus kannataks. Jõulude ajal võib see muutuda ka kaunistuselemendiks, kui sinna kinnitada jõulutuled või igihaljad oksad. Pärast pühi aitab sama lahendus leida igapäevastele asjadele uue ja mugavama koha,“ selgitas IKEA sisekujundusosakonna juht Brita Mikvere.

Foto: IKEA

Kui toiduvalmistamiseks on siiski rohkem tööpinda vaja, soovitab sisekujundaja appi võtta kokkupandavad lauad või ratastega riiulid. Need on praktilised lisad, mis leiavad kasutust ka pärast pühi. Liigutatavaid pindu saab külaliste saabudes kasutada lisa tööpinnana, magustoidu lauana või serveerimiskäruna.

Küsitluse järgi soovib 29% inimestest, et neil oleks rohkem serveerimisnõusid, ning peaaegu sama paljud tunnistavad, et neil napib säilitusnõusid, mis aitaksid toiduvalmistamist paremini korraldada. Varajane ettevalmistus ja õiged köögitarvikud võivad muuta pühadesagina rahulikuks ja sujuvaks toimetamiseks.

Foto: IKEA

Keskendu köögi funktsionaalsusele

Aasta tipphooajal, kui köögis on palju tegutsemist, muutub selge töökorraldus eriti oluliseks. Ettevalmistus-, küpsetus- ja koristusalade loogiline paigutus tagab, et kõik kulgeb ladusalt ja stressivabalt. Lõikelaud, noad ja kausid võiksid olla tööpinna lähedal, samas kui potid, pannid, õlid ja toiduvalmistamise tarvikud peaksid paiknema pliidi juures. Korralik kraanikauss, kus on puhtad švammid ja seep ning loogiliselt paiknev prügikast, muudavad koristamise lihtsamaks ning aitavad köögil isegi jõulusagina keskel korras püsida.

Mikvere sõnul näitab küsitlus, et ligi kolmel neljandikul inimestest kulub jõulutoitude valmistamisele viis või enam tundi ning 25% peab söögi planeerimist ja kokkamist üheks suurimaks pühadeaja väljakutseks. „Kui köögis on selged alad ettevalmistuseks, kokkamiseks ja koristamiseks, püsib hea tuju ka pikkadel kokkamispäevadel,“ lisas ta.

Foto: IKEA

Ta soovitab vaadata kööki kui tantsupõrandat – iga samm peaks tunduma loomulik. Kui töövahendid on õigetes kohtades, muutub kogu kokkamisprotsess sujuvamaks ja nauditavamaks. Funktsioonide järgi ruumi jaotamine aitab ka väiksemate köökide puhul muuta toa avaramaks ja paremini hallatavaks.

Praktilised ettevalmistused, millega võiks juba täna algust teha

Detsembri lähenedes tasub juba ennetavalt hakata köögis korda looma, nii möödub pühadesagin palju lihtsamalt. Alusta külmiku ja sügavkülma tühjendamisest, et teha ruumi suurematele toiduainetele ja roogadele. Vaata üle ka vajaminevad köögitarvikud ning asenda need, mis võivad hiljem protsessi aeglustada.

Kui igal asjal on oma koht ja plaan on varakult paigas, saab nautida kogu protsessi, mitte ainult tulemust.”

Sisekujundaja sõnul on rahulike jõulude aluseks hea ettevalmistus.  „Kui igal asjal on oma koht ja plaan on varakult paigas, saab nautida kogu protsessi, mitte ainult tulemust. Varu juba enne seda, kui poed rahvamassidega täituvad, koju põhilised toiduained, nagu jahu, suhkur, või ja maitseained. Kui tahad põhjalikumalt ette valmistada, haki sibul, küüslauk ja ürdid varakult ning pane need sügavkülma – valmis koostisosad aitavad säästa väärtuslikku aega siis, kui korraga tuleb kokata ja külalisi võõrustada,“ soovitas ta.

Mikvere tuletab meelde, et rõõmu täis köök ei sünni täiuslikkuse tagaajamisest, vaid eeltööst, rahulikust meelest ja aja jätmisest neile hetkedele, mis on päriselt olulised. Veidi planeerimist, nutikaid hoiulahendusi ja kuhjaga pühademeeleolu ning iga köök, olenemata suurusest, muutub jõuluhooajal kodu südameks, kust õhkub soojust, valgust ja hõrke lõhnu.

Jõulude tähistamisega seotud uuringu viis IKEA tellimusel läbi ettevõte Norstat. See toimus 2025. aasta septembris ja selles osales 1023 Eesti elanikku. Kokku vastas küsitlusele üle 3100 inimese Balti riikidest.