Tartus elavad Oliver ja Anett armastavad küpsetada, kuid nende väikese korteri köök-esikus on selleks tegevuseks väga piiratud võimalused. 6-ruutmeetrise köök-esiku suurim väljakutse oli, kuidas kõik vajalik sinna ära mahutada. IKEA sisekujundaja loominguline lahendus näitab, et ka kõige kompaktsem ruum peidab endas suurt potentsiaali.
“Elu väikesel pinnal inspireerib olema loomingulisem. Tahtsin luua lahendusi, mis pakuvad lisaruumi ja funktsionaalsust just pisikeses köögis,” selgitas IKEA sisekujundaja Caroli Heimonen. “Ammutasin inspiratsiooni paarist endast ja sellest, kuidas nad on oma esimesest ühisest korterist loonud väga hubase kodu. Tahtsin tuua sama soojustunde neid tervitama juba hetkel, kui nad uksest sisse astuvad,” jagas Heimonen.
Sisekujundaja jagab paar soovitust, millega arvestada väikese mitme funktsiooniga ruumi sisustamisel.
Kasuta sama mööblisarja erinevate funktsioonide jaoks
Sisekujundaja kasutas sama köögisüsteemi seeriat nii esiku hoiustamislahenduse kui ka sahtlitega istumisala loomiseks – ideaalne lahendus, kus nautida hommikukohvi, lisades samas peidetud hoiuruumi jalanõudele või köögiseadmetele.
“Kui ruum täidab mitut funktsiooni, on just loomingulised lahendused käepärased kõige vajaliku mahutamiseks. Ühe mööblisüsteemi kasutamine kogu ruumis loob visuaalse ühtsuse, tuba tundub sedasi suurem ja organiseeritum, samal ajal tagavad sahtlisisud, et igal esemel on oma kindel koht – söögiriistadest sallideni,” selgitas Heimonen.
Pane seinad enda kasuks tööle
Vertikaalse ruumi kasutamine on hea viis luua ja suurendada hoiustamise võimalusi. Seinale kinnitatud tarvikupuud koos konksude ja hoidikutega võivad suurendada mitte ainult üldist hoiuruumi, vaid luua ka meeldivamat esteetikat ja jätavad rohkem ruumi tööpindadele. Igapäevaselt kasutatavad esemed jäävad käeulatusse, kuid kapipealselt eemale.
Valamu kohale asetatud tugev lõikelaud loob lisaruumi toidu ettevalmistamiseks, muutes ka köögiviljade pesemise ja lõikamise mugavamaks.
Laeni ulatuvad seinakapid kasutavad vertikaalse ruumi maksimaalselt ära ning nii ei jää ka tolmu koguvaid tühimikke. Töötasapinna all asuv nõudepesumasin vabastab samuti töötasapinda, mida varem kasutati nõude kuivatamiseks. Selle kohale lisatud kapp nõudekuivatusrestiga pakub suuremat paindlikkust.
Loo tsoonid tõhusamaks tegutsemiseks
Isegi kuuel ruutmeetril muudab selgete tsoonide määratlemine ruumi paremini toimivaks. “Lõime kolm tsooni: toidu ettevalmistamine kraanikausi lähedal, toiduvalmistamine pliidi juures ning panipaiga-esiku funktsioon sissepääsu lähedal. Igal tsoonil on ka oma spetsiifiline valgustus – tööpinna valgustus toiduvalmistamiseks, üldvalgustus istumisala jaoks ja mugavaks ligipääsuks liikumisanduriga LED-valgustid kappides,” tutvustas Heimonen. Tsoonide põhimõtte järgimine tähendab, et erinevate ülesannete vahel on vaja vähem ringi liikuda ning kompaktne ruum on tõhusalt ära kasutatud.
Sisekujundaja soovitab ka elektripistikuid planeerida strateegiliselt. Paiguta elektripistikud tööpinna kohale ühte nurka, et köögiseadmed ei võtaks enda alla kogu väärtuslikku toidu ettevalmistamise pinda. See lihtne lahendus hoiab väikesed seadmed – kohvimasin, röster, blender – ühes kindlas tsoonis, mitte üle ruumi olemasolevatel tööpindadel laiali.







