16

detsember 2025
16.detsember 2025

Soojad jõulumaitsed kruusis: neli turgutavat kuuma joogi retsepti kraaniveest

Joanna Koovit

Toimetaja

4 min
Foto: Tuuli Mathisen
Loe AI kokkuvõtet

Tallinna Vesi ja toidublogija Tuuli Mathisen jagavad nelja lihtsat retsepti kuumade jookide valmistamiseks kraaniveest, mis sobivad talviseks ajaks ja pühadelauda. Kraanivesi sisaldab organismile olulisi mineraalaineid nagu kaltsium ja magneesium ning on tervislik joogivalik. Retseptides kasutatakse lisaks kraaniveele erinevaid koostisosi nagu õunamahl, granaatõunamahl, sidrun, ingver, mesi, kurkum ja vürtsid, mis annavad jookidele maitset ja tervist toetavaid omadusi. Joogid valmivad kuumutades ja lastes neil lühidalt tõmmata, seejärel soovi korral magustatakse mesi lisamisega.

See kokkuvõte on loodud tehisaru abil. Tulemuses võib esineda ebatäpsusi, seetõttu soovitame lugeda ka täismahus artiklit. Tagasiside: info@goodnews.ee.

Pühadelauas ja talveõhtutel kuuse all aitab tass kuuma jooki keha ja meelt turgutada. Tallinna Vesi koostöös toidublogija Tuuli Mathiseniga jagab nelja lihtsat retsepti, kuidas valmistada kraaniveest maitsvaid kuumi jooke, mis on tervislikud ja kaunistavad pühadelauda.

Igapäevaseks janu kustutamiseks on puhas kraanivesi parim jook ning kõige tervislikum valik toidu kõrvale. Eestis on kraanivesi tänu paesele pinnasele kaltsiumi- ja magneesiumirikas – need mineraalained on organismi toimimiseks eluliselt tähtsad. Tallinna kraanivee laboritulemused näitavad, et kui tarbida igapäevaselt 2 liitrit vett, siis saab vee kaudu kätte 13% päevasest kaltsiumi, 5% magneesiumi ja 1% naatriumi vajadusest. Lisaks annab joogivesi kehale vajalikku kaaliumi, mangaani, tsinki ja vaske, kuid neid juba oluliselt väiksemas koguses.

Kraanivett kuumutades ja sellele erinevaid tervist toetavaid koostisosi lisades valmivad joogid, mis soojendavad nii keha kui vaimu. Toidublogija Tuuli Mathisen on pannud kokku neli kuuma joogi retsepti, mis on ühtaegu tervislikud ja silmailu pakkuvad talvise peolaua täiendajad.

Kraanivett kuumutades ja sellele erinevaid tervist toetavaid koostisosi lisades valmivad joogid, mis soojendavad nii keha kui vaimu.

Foto: Tuuli Mathisen

Kuum õuna-kaneelijook

Õunamahl on kraaniveega segades tänuväärne materjal mõnusa kuuma joogi valmistamiseks. Sellesse kooslusesse sobib hästi maitse ja lõhna andmiseks veidikene kaneeli.

Koostisosad:

  • Õunamahl
  • Kraanivesi
  • 1 kaneelikang või veidi jahvatatud kaneeli
  • Soovi korral veidi mett

Valmistamine:

Kuumuta õunamahl ja kraanivesi tasasel tulel vahekorras 1:1. Lisa kaneelikang või näpuotsaga jahvatatud kaneeli. Lase mõni minut tõmmata, seejärel vala jook kruusidesse. Soovi korral võid lisada natuke mett, kuid sel juhul jahuta jook enne 60 kraadini.

Kuum granaatõunajook kardemoniga

Granaatõunamahl annab joogile kauni sügavpunase värvi ja kerge hapukuse, kardemon aga maheda vürtsise aroomi. Granaatõun on tuntud oma antioksüdantsete ja südame-veresoonkonna tervist toetavate omaduste poolest.

Koostisosad:

  • Granaatõunamahl
  • Kraanivesi
  • Paar kardemonikupra
  • Soovi korral mett

Valmistamine:

Kuumuta värskelt pressitud või valmis granaatõunamahl ja kraanivesi vahekorras 1:1. Lisa kardemonikuprad ning lase joogil mõni minut rahulikult tõmmata. Serveeri kuumalt. Soovi korral magusta jooki meega, aga eelnevalt lase sellel jahtuda 60 kraadini.

Sidrunijook mee, ingveri ja mündiga

Sidruni ja ingveri särtsakas kooslus annab joogile värske maitse ning toetab organismi viiruste hooajal. Sidrun sisaldab C-vitamiini, ingveril on põletikuvastane mõju, mesi tasakaalustab joogi hapukust ning värske münt lisab kosutava meki.

Koostisosad:

  • Pöidlaotsa suurune tükk ingverit
  • Kraanivesi
  • Sidruni mahl
  • Mett maitse järgi
  • Mõned värsked mündioksad

Valmistamine:

Vala viilutatud või riivitud ingverile kuum kraanivesi ja lase mõni minut tõmmata. Kurna ingver välja, lisa sidrunimahl ning lase joogil jahtuda 60 kraadini. Seejärel sega sisse mesi. Serveeri soojalt ja lisa kruusi värsked mündioksad ning soovi korral sidruniviil.

Kurkumijook mee ja musta pipraga

Kurkumijooki on kasutatud juba sajandeid immuunsüsteemi turgutamiseks ja põletiku leevendamiseks. Traditsioonilise joogi valmistamiseks kasutatakse kurkumijuurt, millele lisatakse mett ning sageli ka tsitrust. Must pipar aitab kurkumi maitse paremini esile tuua ja muudab joogi aromaatsemaks.

Koostisosad:

  • Pöidlaotsa suurune tükk kurkumijuurt
  • Kraanivesi
  • Mett maitse järgi
  • Veidi sidrunimahla
  • Näpuotsatäis värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine:

Viiluta või riivi kurkumijuur ja vala sellele kuum kraanivesi. Lase mõni minut tõmmata ja kurna. Jahuta jook 60 kraadini, seejärel lisa mesi ja soovi korral sidrunimahl. Lõpetuseks lisa näpuotsaga värskelt jahvatatud musta pipart.