25

detsember 2025
25.detsember 2025

KINGI HEADUST I Aastavahetuse maitse- ja muusikarännak Boheemis koos Jarek Kasariga

Monika Kuzmina

GoodNews looja

Grete Kägo

Toimetaja

9 min
Foto: GoodNews, Joosep Ints
Loe AI kokkuvõtet

Kohvik Boheem Kalamajas on olnud üle 17 aasta kogukonna oluline kohtumispaik, kus pakutakse koduseid toite ja sooja teenindust. Sel aastal on kohvik saanud uue omaniku ning uuendatud menüü, mis sisaldab nii traditsioonilisi roogasid kui ka värskemaid taimetoidu- ja veganivalikuid. Boheem toetab kohalikke loomeinimesi ja sportlasi ning rõhutab koos veedetud aja väärtust kingitusena. Aasta lõpus toimub kohvikus eriline aastavahetuse pidu elava muusika ja spetsiaalse menüüga.

See kokkuvõte on loodud tehisaru abil. Tulemuses võib esineda ebatäpsusi, seetõttu soovitame lugeda ka täismahus artiklit. Tagasiside: info@goodnews.ee.

Üha enam otsitakse saabuvas pühademeeleolus oma kallitele lähedastele kingitusi, mis ei oleks vaid esemed, mida kingikotti poetada, vaid looksid ka tähendust ja mälestusi. Üheks selliseks võimaluseks on koos veedetud aeg – ühine hommikusöök, lõuna või õhtu, kus kohtumiseks ei olegi vaja erilist põhjust. Kalamajas tegutsev legendaarne Kohvik Boheem on olnud kogukonna süda ja armastatud kohtumispaik sellistel hetkedel juba üle 17 aasta.

Kohviku tööpere puhkab 24.-26. detsembrini, uksed avatakse taas 27. detsembril.

Foto: GoodNews, Joosep Ints

Rohkem kui kohvik – kogukonna süda

Kohvik Boheem ei ole kunagi olnud vaid söögikoht. Alates 2008. aastast on see olnud Kalamaja üks sümboleid – koht, kuhu tullakse hommikukohvile, pikale lõunasöögile või sõpradega maailmaasju arutama. Siin tunnevad end koduselt nii püsikliendid kui ka need, kes astuvad uksest sisse esimest korda. Boheemi olemus on alati seisnenud kohviku lihtsuses ja soojuses, kust leiavad külastajad kodused toidud, sooja teeninduse ja tunde, et keegi ei kiirusta sind. See on paik, kus on ruumi ja aega lihtsalt olemiseks.

Foto: GoodNews, Karen Härms

Uus hingamine, sama süda

Sel aastal tähistas Boheem uue ajastu algust – eesotsas uue omaniku, värske energiaga meeskonna ja uuendatud menüüga. “Tahtsime astuda sammu edasi ja anda Boheemile värske hingamise,” räägib kohviku uus omanik Tanel Tammsalu, kelle sõnul sündis uuendus loomulikust soovist tõsta armastatud kohvik taas oma parimate päevade kõrgusele. Need uuendused ei ole aga tulnud soovist muutuda trendikaks, vaid soovist käia ajaga kaasas, kaotamata oma juuri.

Foto: GoodNews, Karen Härms

Menüü on muutunud värskemaks ja mitmekesisemaks, pakkudes rõõmu nii lihasõpradele, taimetoitlastele kui ka veganitele. Samas on alles jäetud need road, mille pärast on inimesed Boheemis juba aastaid käinud ja sinna ikka ja jälle tagasi tulevad. “Paljud road olid meie menüüs alates 2008. aastast. Need olid head ja töötasid omal ajal, aga maailm ja maitsed on vahepeal muutunud, seega ei olnud menüü uuendamine lihtsalt otsus, vaid loomulik areng, et kohvik liiguks ajaga kaasa ja kõnetaks ka tänaseid külalisi,” räägib Tammsalu.

Foto: GoodNews, Karen Härms

Rõhku on pööratud ka väikestele detailidele – käsitsi kirjutatud menüü, hooajalised toorained ja iga päev värskelt valmivad koogid on asjad, mis Boheemi olemust hästi edasi annavad. “Üks suur rõõm on ka meie uus koogivitriin, mis täitub iga päev parimate käsitöö-dessertidega. Kõik on tehtud meie enda köögis, ausalt ja armastusega. Kokkuvõttes on meil laual rohkem värskust, rohkem käsitööd ja rohkem maitsekust kui kunagi varem.”

Headus sünnib jagamisest

Pikkade aastate jooksul on kohvik olnud seotud ka kohalike loomeinimeste, kunstnike ja sportlaste toetamisega. See on loomulik osa Boheemi maailmavaatest – kui keegi teeb midagi südame ja pühendumusega, väärib ta toetust. “Meie jaoks pole Boheem lihtsalt kohvik – see on paik, kus inimesed kohtuvad, tunnevad end koduselt ja kus toetatakse üksteist. Kohalikud inimesed on meie tugevus ja hing,” sõnab Tammsalu.

“Hommikusöök staariga” salvestus. Foto: GoodNews, Joosep Ints

Sellest tulenevalt on Boheem pannud õla alla võitlussportlasele Allan Volosatõhile ning Eesti ühele edukaimale kikkpoksijale, maailma tippliigas GLORY võistlevale raskekaallasele Uku Jürjendalile. “Toredad ja suure südamega inimesed leiavad alati ühise teeotsa. Allan Volosatõh on sihikindel, järjepidev ja oma eesmärkides väga pühendunud – need on omadused, mida me Boheemis kõrgelt hindame. Tema energia ja tahe sobituvad ideaalselt Boheemi vaibiga,” räägib Tammsalu.

Jürjendal on varasemalt avaldanud, et kuigi päevased tegevused on küllaltki rutiinsed ning põhirõhk on alati spordil, siis kui hommikul trennisaali kiiret ei ole, meeldib talle alustada oma hommikuid ka kodust väljaspool ning nautida seda, kui keegi teine tema eest hommikusöögi valmis teeb. „Üheks minu lemmikpaigaks on kohvik Boheem, kus on menüüs peaaegu seesama hommikusöök, mida endale ka ise kodus valmistan, kuid väljas süües on see alati natuke erilisem. Tellin endale näiteks praemuna peekoni, praekartuli ja avokaadoga. See on täisväärtuslik hommikusöök, mis annab kütust kuni järgmise toidukorrani.“

RETSEPTISOOVITUS: Uku praekartulid muna ja peekoniga

Lihtne ja kodune praekartuliroog, mis sobib nii hiliseks hommikusöögiks, lõunaks kui ka õhtuseks ampsuks.

Vaja läheb:

3 muna

värskeid kartuleid

suitsupeekonit

soola, pipart

praadimiseks õli või võid

Valmistamine:

Kuumuta pannil õli või või ja prae kartuliviilud kuldseks ning krõbedaks. Maitsesta soola ja pipraga.

Lõika suitsupeekon ribadeks ja prae samal pannil, kuni peekon muutub mõnusalt krõbedaks.

Löö kolm kanamuna pannile peekonirasva peale. Või kui soovid, prae eraldi pannil. Prae, kuni munavalge on hüübinud ja kollane jääb soovitud küpsusastmega.

Sega kõik kokku või serveeri eraldi – krõbedad kartulid, särisev peekon ja kuldne muna.

Lõika kõrvale krõmpsuv salat ja küps avokaado, nirista peale oliiviõli ja veidi sidrunimahla.

Lisaks Volosatõhile ja Jürjendalile on kohvik aastaid olnud seotud ka Eesti kunstnike ja loomeinimestega. “Meie seintel ilutsevad tihti kohalike kunstnike maalid ja tööd. Meile meeldib anda ruumi inimestele, kes loovad midagi oma südamega. Loomulikult on tore, kui ettevõtted panustavad ühiskonda, aga meie jaoks on see eelkõige inimese toetamine inimesena. Kui näeme kedagi, kes annab endast kõik, siis tahame teda aidata – see on loomulik osa Boheemi olemusest.”

Meie seintel ilutsevad tihti kohalike kunstnike maalid ja tööd. Meile meeldib anda ruumi inimestele, kes loovad midagi oma südamega.

Koos veedetud aeg on parim kingitus

Hea kingitus ei pea olema suur ega kallis. Sageli on parim kingitus hoopis ühine hommikusöök väljaspool koduseinu, pikk lõuna või rahulik õhtusöök, kus pole kohta telefonidele ning kus ollakse päriselt kohal. Boheem pakub selleks ideaalset keskkonda – koha, kus vestlused tekivad iseenesest ja aeg liigub justkui aeglasemalt. Kinkides koosolemise hetki, kingid oma lähedastele ka aega ja mälestusi, mis on kingitused, mis ei unune kunagi.

Aastavahetuse maitse- ja muusikarännak Boheemis koos Jarek Kasariga

Aasta viimasel õhtul, 31. detsembril, toimub kohvikus Boheem eriline aastavahetuse sündmus, kus õhtu muusikalise poole eest hoolitseb Jarek Kasar. Üheks õhtuks muutub Boheem aastavahetusepeoks, kus kohtuvad elav muusika ja spetsiaalselt selleks sündmuseks loodud erimenüü.

  • Pilet sündmusele maksab 50 eurot ning toimib külaliste isikliku krediidina, mida saab kasutada toidu ja jookide tellimiseks aasta viimase õhtu erimenüüst. See tagab ka koha peol.
  • Õhtu algab kell 19 eelroogadega, millele järgneb Jarek Kasari esimene 45-minutiline esinemine kell 20. Pearoad serveeritakse kell 21, teine muusikaline etteaste algab kell 22 ning kell 23 pakutakse kohvi ja magustoitu. Uut aastat tervitatakse ühiselt südaööl.
  • See on koosolemise õhtu neile, kes soovivad aasta lõpetada heas seltskonnas, hea toidu ja muusikaga.
  • Kohtade arv sündmusel on piiratud. Vaata ürituse kohta lisa ja broneeri enda koht Facebookis.