25

september 2025
25.september 2025

Ragne Värgi retseptiraamat võitis Aasta Kokaraamatu tiitli

Foto: Marek Metslaid

Tallinna Toidumessil kuulutati Aasta Kokaraamat 2025 tiitli võitjaks Ragne Värk retseptiraamatuga „Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani“.

Parimate eestikeelsete kokaraamatute esikolmikusse jõudsid veel Ardi Ravalepiku „Suur gluteenivabade suupistete ideeraamat“ ja Mari-Liis Iloveri „Lihavabade päevade kokaraamat“. Aasta parimaks tõlkeraamatuks valis žürii „Lihtsad kufiroad“, mille tõlkis Sille Teiter ja toimetas Brita Kikas.

Aasta Kokaraamatu tiitli võitja, toidublogija ja tulihingeline toidufänn Ragne Värk ütles, et „mulle meeldib süüa teha, aga mitte pikalt köögis aega veeta. Sestap huvitab mind mõelda välja retsepte toitudele, mis valmivad kiiresti, sisaldavad vähe koostisaineid ja kus kõik vajaminev on tavalistes kauplustes saadaval.“

Ragne Värk Foto: Marek Metslaid

„Oma uude raamatusse otsisin ja katsetasin retsepte kaks aastat. Raamatusse jõudis neist 75 – kõik retseptid on uued ja toiduvalmistajale taskukohased. Lisaks peegeldab raamat meie toidulauda läbi erinevate hooaegade, sisaldades ka toidufotosid – mulle meeldib pildistada toitu sügisel ja talvel, raamatust leiab veel ideid, kuidas kasutada õunu, kuidas kasutada rabarberit,“ rääkis autor Ragne Värk.

Oma uude raamatusse otsisin ja katsetasin retsepte kaks aastat. Raamatusse jõudis neist 75 – kõik retseptid on uued ja toiduvalmistajale taskukohased.

Aasta Kokaraamat 2025 tiitli pälvinud „Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani“ on Ragne Värgi kolmas ja viimane raamat „Minu köökide“ sarjast. Raamatus on nii soolaseid kui ka magusaid roogasid, raamat sündis lugejatega suhtlusest, kes soovisid raamatus näha nii soolaste kui ka magusate toitude ideid.

Konkursile saadetud raamatuid hindas žürii koosseisus Diane Sarapuu-Kelder (Tallinna Teeninduskool), Dmitri Haljukov (Selver), Raili Mikk (kirjastus Helios), Annika Pilt (Apollo Kauplused), Mart Anderson (kujundusgraafik), Kersti Sülla (Antalis), Kristiina Karu (Rahva Raamat) ja Piret Reimann (Print Best).

„Eestis väljaantavad kokaraamatud on juba aastaid enamat, kui lihtsad retseptide kogumid. Tegemist on pigem elustiili- ja inspiratsioonitrükistega. Lamineeritud kõvade kaante vahel on enamjaolt paarislehekülgede kaupa retseptid kõrvuti heas trükis meeleolukate toidupiltidega. Autorid on valdavalt tuntud tegijad, kelle fotosid näeme ka ümbristel, sest tuttav nägu aitab müüa. Raamatute kujunduslik külg on selgelt allutatud funktsionaalsele. Elementide ja materjalidega trikitamist on vähe, tekstid on loetavad ja selge hierarhiaga,“ kommenteeris konkursil osalenud raamatute kõrget taset žürii liige Mart Anderson.

Eestis väljaantavad kokaraamatud on juba aastaid enamat, kui lihtsad retseptide kogumid. Tegemist on pigem elustiili- ja inspiratsioonitrükistega.

  • Aasta Kokaraamatu konkurssi korraldatakse alates 2005. aastast ning selle eesmärk on tunnustada ja tõsta esile eestikeelsete silmapaistvate kokaraamatute tegijaid.
  • Aasta Kokaraamat 2025 tiitli võitnud kokaraamat saab Aasta Kokaraamat 2025 märgise. Kõik auhinnatud kokaraamatud jõuavad väljapanekusse Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.