Riminis toimunud rahvusvahelisel turismimessil TTG Travel Experience kuulutasid Itaalia reisiajakirjanikud 2025. aasta parimaks välismaiseks toidusihtkohaks Tartu.
Toiduturismi auhindade (Travel Food Award) žüriile avaldas muljet, et Tartus ja piirkonnas tervikuna põimuvad traditsioonid ja looduse rütmiga kooskõlas olev kaasaegne köök, mida toetab kogukondlik ja kestlik toidukultuur. Samuti tõsteti esile, et Tartus on haridus ja innovatsioon kujunenud üheks toidusektori arengu oluliseks tugisambaks.
Toiduturismi auhindade žüriile avaldas muljet, et Tartus ja piirkonnas tervikuna põimuvad traditsioonid ja looduse rütmiga kooskõlas olev kaasaegne köök, mida toetab kogukondlik ja kestlik toidukultuur.
„Sidusime taotluses kokku kõik meie toiduturismi tugevused, millest ühe erilise tähelepanekuna jäi žüriile silma toidupiirkonna aasta raames tehtav maakonnaülene koostöö ja pühendunud kogukond,“ ütles Tartu turismivaldkonna juht Annika Ojasaar.
Tartu toiduvaldkonna juht Marilin Kroon rõhutas ka rahvusvahelise nähtavuse tähtsust: „Rahvusvahelised tunnustused toovad siia toiduturiste ja toetavad kohaliku toidukultuuri arengut. Tartu on ainus Baltikumi linn Délice Food Capitals võrgustikus ja mitmed meie restoranid on Michelini giidis tunnustatud. See kinnitab, et Tartu on usaldusväärne ja kõrgetasemeline toidusihtkoht, kus traditsioon ja uuendusmeelsus käivad käsikäes.“
Food Travel Award on Itaalia reisiajakirjanike ühenduse GIST (Gruppo Italiano Stampa Turistica) välja antav tunnustus, mis väärtustab toidu kultuurilist, eetilist ja ühendavat rolli. Auhinna eesmärk on esile tõsta sihtkohti ja tegijaid, kes kasutavad toitu universaalse keelena, mis loob sidemeid, toetab kestlikku tarbimist ja edendab kaasavat mõtteviisi.
Kandidaatuur esitati koostöös Visit Estonia Itaalia koostööagentuuriga.