Raamatu “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale” üks autoritest, diplomaat ja EELK Lääne praostkonna vikaarõpetaja Kristel Engman, käis külas raadio Star FM Hommikuprogrammis ning rääkis lähemalt nii Eesti esimesest kristlikust kokaraamatust kui ka toidu tähendusest meie eludes.
“Söömine ei ole ainult füsioloogiliste vajaduste rahuldamine. Söömine on sündmus ja elu tähistamine. See, et me tuleme kokku, vaatame üksteisele silma, räägime omavahel ja naudime head toitu, see ei toida ainult keha, vaid on ka meie vaimse tervise vitamiin,” rääkis Engman.
Söömine ei ole ainult füsioloogiliste vajaduste rahuldamine. Söömine on sündmus ja elu tähistamine.
Raamat, mis sündis koguduse ühiste kokkamiste käigus
Raamatu idee sai alguse 11 aastat tagasi Haapsalu Püha Johannese koguduse juures. “Mõtlesime, kuidas muuta koguduse elu aktiivsemaks ja tuua piibli uurimisse uusi suundasid. Toit on midagi, mis puudutab meid kõiki. Kuna Piiblis räägitakse palju toidust ja toiduainetest, tekkis soov piiblit just sellest vaatenurgast uurida,“ rääkis Engman.







Aastate jooksul kohtuti koguduses üle 60 korra – loeti piiblit ja katsetati roogasid, mis haakusid kas Piibli tekstide või kirikutegelastega. Kooskäimiste tulemusena kogunes üle 150 retsepti, millest 30 jõudsid raamatusse. Retseptide valimisel on arvestatud sellega, et need oleksid lihtsasti valmistatavad, kättesaadavatest toiduainetest ning võimalikult väikese ökoloogilise jalajäljega. Toorainete valikul eelistatakse kohalikku ja eestimaist nii palju kui võimalik. “Iga retsept on selline, mida saab teha tavalises koduköögis ja mis ei võta tunde, et valmistada. Kokaraamatust leiab toite erinevate maitse-eelistuste ja toitumispiirangutega kokkaja,“ sõnas Engman.
Engmani enda lemmikud retseptid pärinevad Martin Lutheri köögist: näiteks küpsetatud soolaheeringas hernetambiga või Lombardia porgandisupp. Lisaks leidub raamatus ka toite, mis on inspireeritud Läänemaast ja Haapsalu kohalikust pärandist. “Raamat on väga mitmetasandiline – sinna on koondatud toidud, mis on inspireeritud näiteks Vana ja Uue Testamendi tekstidest, kuid retsepte on ka reformaator Martin Lutheri köögist ning Haapsalust ja Läänemaalt,” rääkis Engman.
Engmani sõnul toob raamat pühakirja ja retseptide kaudu esile kristlikku pärandit ja toidukultuuri ning just seetõttu on kokaraamatusse lisatud lisaks retseptidele ka kaart Haapsalus kristlike maamärkidega. “Soovisime, et inimesed näeksid oma elukeskkonnas kristlusega seotud kihistusi, mis on osa meie kultuuriruumist. Nii saab raamatu abil avastada Haapsalu vanalinna uue pilguga,“ sõnas Engman.