16

august 2025
16.august 2025

Köögiviljad grillile! Suvine grillihooaeg pakub tõelise elamuse, kui grillil säravad ka köögiviljad

Foto: Freepik

Suvine grillihooaeg pakub tõelise elamuse, kui grillil säravad ka kergemad ja värvikirevamad palad − värsked köögiviljad. Harrastuskokk ja MasterChef 2023 võitja Ivari Vokk jagab nõu, kuidas krõmpsuvaid ja maitseküllaseid köögivilju grillil täiuslikult valmistada.

  • Hoolitse selle eest, et grill oleks puhas − nii nagu enne uut toitu pesed puhtaks supipoti
  • Grilli hooajalisi köögivilju – need on kõige mahlasemad ja maitsekamad
  • Ära pinguta maitsestamisega üle ja ole soolaga tagasihoidlik
  • Kõvemaid köögivilju (nagu näiteks porgand, juurseller, peet või lillkapsas) tasub enne grillimist kergelt keeta
  • Grillimiseks sobiv kuumus on 160-180 ⁰C. Tunned selle ära nii, kui saad hoida kätt grillist mõne sentimeetri kõrgusel 3–4 sekundit, enne kui hakkab kõrvetama
  • Jäta köögivili õrnalt krõmpsuks – nii tuleb esile selle värskus ja ehe maitse
  • Valmidust saad proovida noaotsaga, just nagu kartulit keetes
  • Ära lase köögiviljadel mustaks kõrbeda ega süttida
  • Väldi liigset õli – see võib sütel tilkudes tekitada suitsu ja leeki
  • Lõika mustaks kõrbenud osad enne söömist ära
  • Mida värviküllasem su grillroa taldrik lõpuks välja näeb, seda parem – see on tervislik ja rõõmustab silma