10

juuli 2025
10.juuli 2025

10 MÕTET RAAMATUST I Raamatu “Piibel Köögis” autorid: Haapsalu on õnneliku lapsepõlve kehastus, mis loob kindla vundamendi kogu eluks

Monika Kuzmina

GoodNews looja

Grete Kägo

Toimetaja

Liina Kumm

Toimetaja

5 min
Foto: Ada Peterson

Sel suvel jõudis Eesti kokandushuvilisteni ainulaadne teos  “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale”, mis on esimene eestikeelne kokaraamat, mis ühendab endas toiduvalmistamise ja Pühakirja. Teos on valminud EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse juures tegutseva piibli- ja kokandushuviliste seltskonna eestvedamisel.

Raamat on valmis küpsenud üheksa aasta pikkuse ühistegevuse tulemusel. Selle aja jooksul on toimunud ligi 60 piiblitundi ja läbi proovitud üle saja retsepti. Valik parimatest retseptidest on nüüd jõudnud trükikaante vahele.

“Piibel Köögis” ei ole tavaline retseptikogumik, vaid mõtte- ja maitserännak, mis viib lugeja läbi Piibli-aegade toidukultuuri tänapäevase köögini. Iga retsepti saadab piiblilõik, lühike vaimulik mõtisklus ning põnevaid seiku sisaldav taustateave toidu koostisosade või kultuurilise tähenduse kohta. Lugejat ootavad raamatus näiteks Taaveti hamburger, Jaakobi läätseroog, Siinai kõrbe kapsaroog, Betaania omlett lambalihaga, Lutheri lihapada ja Jeruusalemma toorjuustukook.

See raamat on kõigile, keda köidavad Piibel, toit ja Haapsalu – ükskõik, kas need teemad on neile tuttavad või täiesti uued.

Kõik toidud on korduvalt läbi tehtud ning neile on oma autoriteetse heakskiidu andnud tuntud kokaraamatute autor Lia Virkus. Fotod on jäädvustanud Meeli Küttim ning raamatu on kunstiliselt kujundanud Mari-Liis Bassovskaja.

“See raamat on kõigile, keda köidavad Piibel, toit ja Haapsalu – ükskõik, kas need teemad on neile tuttavad või täiesti uued. Loodame, et raamat kutsub katsetama uusi maitseid, avardab teadmisi, kosutab vaimu ja kasvatab huvi meie armsa kodulinna vastu,“ kirjutavad raamatu autorid.

Heade uudiste portaal GoodNews avaldab raamatust “Piibel Köögis. Maitserännakud Haapsalust Pühale Maale” 10 inspireerivat mõtet ja tsitaati Haapsalu, Pühakirja ja toiduvalmistamise kohta, mille on kirja pannud raamatu autorid.

  • Kaie Jaaniste: Piibel Köögis iga kokkusaamine on elamus hingele ja kinnitus kehale.
  • Angeliina Schwindt: Minu jaoks on Haapsalu sall, mille valmistamine nõuab kannatlikkust, oskust ja hoolimist, Haapsalu sümbol.
  • Kristel Engman: Piibel Köögis – see on kristliku sisuga gastronoomiline rännak, mis kulgeb aja- ja kultuuripiire ületades Haapsalust Pühale Maale, nii nagu ulatuvad meie kodulinna Haapsalu sõprussuhted Jeesuse sünnilinna Petlemma.
  • Kalle Jätsa: Haapsalus on vaikus ja rahu, mida ei ole kusagil mujal.
  • Maria Strauss: Haapsalu on kodu selle kõige paremas tähenduses. See linn on õnneliku lapsepõlve kehastus, mis loob kindla vundamendi kogu eluks.
  • Kaire Klesment: Kui ma Haapsalu peale mõtlen ja selle enda jaoks laulu panen, siis on ta nagu armastuse polka. See on minu õnn ja elu, minu armastus, õnne röövel ja hukatus, aga süda on alati Haapsalus.
  • Sirje Jätsa: Haapsalust mõeldes tulevad kohe silme ette meri, kalad ja kajakad. Kui mõni inimene ütleb, et kajakad karjuvad, siis minu arust mitte, nad ikkagi laulavad.
  • Tiit Salumäe: Söögipalve on minu jaoks olnud eriline kogemus ja mälestus juba varasest lapsepõlvest. Söögipalve ja toidu õnnistamine oli iseendastmõistetav.
  • Ühine söömine võiks olla eriline hetk nii igapäevaelus kui ka tähtpäevadel ja kirikupühadel.
  • Mis on igapäevane leib? Kõik see, mida oma eluks vajame – söök, jook, riietus, eluase, töö, sissetulek, pere, head sõbrad, vastutustundlik valitsus, rahu, tervis, kombekus ja väärikus.

Issand leiba õnnista, ole ikka meiega!

Erinevused, mis rikastavad raamatut

Kokaraamatu retseptide ja vaimulike ampsude taga seisab kirju ja ühtehoidev seltskond, keda seovad sidemed Haapsaluga, armastus hea toidu vastu ning vaimne side luterliku kirikuga. Autorid Kaire Klesment, Maria Strauss, Sirje Jätsa, Kalle Jätsa, Angeliina Schwindt, Kristel Engman ja Kaie Jaaniste, toovad teosesse oma isikliku elukogemuse – nende seas on nii vaimulikke, õpetajaid, ametnikke kui ka kirglikke koduseid küpsetajaid. Just nende erinevused rikastavadki raamatut, sest iga retsept ja mõtisklus peegeldab autorite ainulaadset maailmatunnetust.

Autorid:

Kristel Engman
Kaie Jaaniste
Kalle Jätsa
Sirje Jätsa
Kaire Klesment
Angeliina Schwindt
Maria Strauss

Kaasautorid:

Margit Arndt-Kalju
Ülla Paras
Tiit Salumäe